ACDA UÇUŞ HAREKAT UZMANLARI RESMI ILETIŞIM FORUMU
September 09, 2010, 01:34:51 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:

Home   Help Search Login Register  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: SHY-1.45 Taslak Hakkında Görüşlerim  (Read 319 times)
servetbasol
Dispatcher

WWW Email
« on: September 18, 2009, 04:51:57 PM »

Taslak yönetmelik esas alınarak bu tavsiyeler yapılmıştır.
-) Değişiklik/Düzeltme talebini ifade eder.
*) Yorumlardan oluşur
/) İlgi verildiğini vurgular.

Uçuş İşletme Uzmanı Belgeleme Yönetmeliği
(SHY-1.45) (Taslak)

Madde 3 - (1) Bu yönetmelik;
(a)
(b)
(c)
(d)
(e) Ortak Havacılık Kuralları (JAR) OPS 1.195 inci maddesi.
-) İptal
*) 30.06.2009 günü kendini fesh etmiş bir kuruma burada ilgi artık verilmez.

Madde 4- (1) Bu yönetmelikte yer alan tanımlar aşağıda belirtilmiştir.
(a)
(b)
(c)
(d)
(e)
(f) JAR : Ortak Havacılık Kuralları
-) İptal
*) 30.06.2009 günü kendini fesh etmiş bir kuruma burada ilgi artık verilmez.

Madde 5- (1) Uçuş Harekat Kontrol (Dispeç) Merkezlerinde aşağıda görev tanımları yapılan personel çalışabilir.
a)
b)
c)
-) d) Uçuş Destek Personeli (Flight Ops Support Personnel): Dispeç Aday niteliklerine sahip nitelikli destek personeli.

Madde 7- (1) Başvuru sahibi aşağıdaki niteliklere sahip olmalıdır.
a)
b) En az 2 (iki) yıllık meslek yüksek okulu mezunu olmak.
-) En az 2 (iki) yıllık SHYO meslek yüksek Okulu mezunu olmak.
*) Büro Yönetimi ve Sekreterlik Meslek Yüksek Okulu mezunları gibi başka meslek sahipleri aday adayı olamamalıdırlar.
2920 Madde 99 – Sivil havacılık sahasında eleman yetiştirmek veya bu sahada öğrencileri yüksek öğretime hazırlamak amacıyla; Ulaştırma Bakanlığına bağlı lise veya dengi okullar 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 58 inci maddesine uygun olarak açılabilir. Gerçek ve tüzelkişiler de aynı amaçla 625 sayılı Özel Eğitim Kurumları Kanunu esaslarına göre özel okullar açabilirler.
Sivil havacılık sahasında meslek elemanı yetiştirmek üzere 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunundaki esaslara uygun olarak yüksekokullar kurulabilir.
maddesini korumak ve gereklerini ancak bu resmi okul mezunlarını koruyarak gerçekleştirebiliriz.
Şimdiden bir çok şirket eğitim masrafı ve süresinden kaçınmak için bu okullarala birlikte çalışmakta ve amaca yönelik personel yetiştirilmesinde işbirliği yapmaktadırlar.

c)
d)
e)
f)
h) Uluslararası havacılıkla ilgili yayınları okuyup anlayacak, yorumlayacak ve konuşacak düzeyde yeterli İngilizce dil bilgisine sahip olduğunu aşağıda belirtilen durumların en az biri ile belgelemek.
1) Bir Üniversitenin İngilizce lisans veya ön-lisans programını tamamlamış olmak,
2) Her hangi bir lisans veya ön-lisans programının İngilizce hazırlık sınıfını tamamlamış olmak;
3) Kamu Personeli Dil Sınavından 70 (yetmiş) ve üzeri puan almış olmak,
4) Billi Eğitim Bakanlığı tarafından yabancı dil eğitimi vermek üzere yetkilendirilen bir eğitim kurumunun İngilizce yeterlilik sınavını iyi derecee ile (upper-intermediate seviyesi) tamamlamış olmak.

-) Ek-1 İlave A ICAO Lisan Yeterlilik Seviye Sıkalası 4 (Annex-1 Attachment A ICAO Language Proficiency Ratig Scale 4) ve Doc.9835 ICAO Lisan Yeterlilik Gerekleri Uygulaması El Kitabı'na (Manual on the Implementation of ICAO Language Proficiency Requirements) uygun eğitim almış olanlar.
*) Uluslararası havacılıkla ilgili yayınları okuyup anlayacak, yorumlayacak ve konuşacak düzey havada kalan bir tariftir. ICAO bu düzeyleri açık ve net bir şekilde sıralamış, tariflendirmiş ve açıklamıştır. Zaten uymak zorunda olduğumuz Annex-1 şartları mevcut.
/) Madde 8-(1) d) bölümünde böyle ilgili Doc numarası verildiği gibi.

Madde 9- (1) Aday aşağıdaki tecrübeye sahip olmalı ve belgelemelidir;
1) Hava yolu taşımacılığı uçuş ekibinin bir üyesi olarak; veya
2) Hava yolu taşımacılığı dispeç biriminde meteoroloji uzmanı olarak; veya

-) Meteoroloji Uzmanı ve/veya Hava yolu taşımacılığı dispeç biriminde meteoroloji uzmanı olmak; veya
*) Annex-1'deki bu tarif bize uymamaktadır. Meteorolojist kökenli adayaları dışlamamalıyız.

3) Hava Trafik Kontrolörü, uçuş operasyonu görevlileri veta hava ulaştırması uçuş operasyonları sistemlerinin teknik deneticisi olarak,
*) Uzun seneler boyunca Harekatta çalışanlar en güçlü aday sınıfını oluşturmuştur. Yenilenen Annex-1 deki bu tarif mükemmeldir.

b) Hava yolu taşımacılığı dispeç biriminde yardımcı dispeçer olarak olarak en az 2 yıl çalışmış olmak.

c) SHGM tarafından yetkilendirilmiş onaylı bir dispeç eğitim kursunu başarıyla tamamlamış olmak.
-) Aday olma niteliklerine sahip olanların, SHGM tarafından yetkilendirilmiş onaylı bir dispeç eğitim kursunu başarıyla tamamlamış olmak.
*) Bu madde Annex-1 de - or - diye geçer ki doğrusu - then - olmalıydı. Ülkemizdeki uygulamaya bakar isek, son 10-15 yıl içerisinde yukarıdaki tüm maddelerin boşa gittiğini ve sadece bu maddeden yararlanan sektör dışı yabancıların lisans sahibi olmaya başladıklarını görmekteyiz. Bu ise verimsiz ve pahalı bir yoldur. Kurs bitiren biri, tip eğitimi almadığından tekrar eğitilmek zorundadır filodaki uçaklar nedeniyle. Şirket işletme şartları ve bölgeleri devreye girecek, ilave ve ilave eğitimler verilmek zorunda kalınacaktır. Kaybedilen para ve zaman dışında akla gelmedik sorunlar ile ortaya çıkan zararın hesaplanması bile mümkün değildir.

Madde 11- (1) Uçuş Dispeçeri kursları
-) Madde 11- (1) Uçuş Dispeçeri Eğitimi/Kursu
*) 2920 Madde 99 ile bu yetki YOK tarafından yürütülecek anlamı çıkmakla birlikte denetiminin SHGM tarafından yapılacağı belirtilmemiştir. Bu nedenle 2920 Mad.99 'daki açık, bu madde ile kapatılabilir (eğer aşağıdaki düzenlemeler gerçekleşir ise).
/) Madde 13 eğitim ve kurs kelimelerini kullanmaktadır.

Bakanlık tarafından onaylanması şartı ile azami kalkış ağırlığı 5 700 kg'dan büyük ve koltuk kapasitesi 30 ve daha fazla olan uçaklarla ( Hava Taksi işletmeleri hariç) iç ve/veya dış hatlarda tarifeli ve/veya tarifesiz kargo ve/veya yolcu seferi yapan havacılık işletmeleri veya havacılık işletme ve yönetimi konusunda ön lisans düzeyinde eğitim veren yüksek öğrenim kurum ve kuruluşları tarafından uçuş dispeçeri eğitim kursu açabilir. Havayolu işletmelerinin ilgili kursu açabilmeleri için filosunda bulunan uçak tiplerine göre TRTO yetkisine sahip olmaları gereklidir.
-) Bakanlık tarafından onaylanması şartı ile azami kalkış ağırlığı 5 700 kg'dan büyük ve koltuk kapasitesi 30 ve daha fazla olan uçaklarla ( Hava Taksi işletmeleri hariç) iç ve/veya dış hatlarda tarifeli ve/veya tarifesiz kargo ve/veya yolcu seferi yapan havacılık işletmeleri kurs ve havacılık işletme ve yönetimi konusunda ön lisans düzeyinde eğitim veren yüksek öğrenim kurum ve kuruluşları da "uçuş dispeçeri" bölümü açabilir. Bu bölümü açacak olan 2 (iki) yıllık SHYO'larının tip ve saha eğitimleri için bir Hava Yolu Taşımacılığı yapan şirketle birlikte çalışması ve geçerli kitap yardımı alması için protokol imzalamış olma şartı aranır. Annex-1 Lisan şartları bu okullar için de gereklidir.
Havayolu işletmelerinin ilgili kursu açabilmeleri için filosunda bulunan uçak tiplerine göre TRTO yetkisine sahip olmaları gereklidir.
*) 2920 Madde 99 ....

(2) Uçuş dispeçeri kursları, ICAO Ek-1 Bölüm-4.5 ve ICAO Doc. 7192-AN/857 Bölüm-3 Eğitim El Kitabında tespit edilmiş konulara uygun olması gereklidir. Yüksek öğrenim kurumları veya hava yolu işletmeleri tarafından bu kurslar açmadan önce, SHGM'ye kurs programları ve bu kurslarla ilgili tesis, techizat, öğretmenler ve ve onların yetenekleri hakkında bilgi verilerek ve kursların açıklması için müsade istenir. Uçuş Dispeçeri Kurs açma başvurusu SHGM tarafından incelenme ve değerlendirmeyi müteakip, yeterli görüldüğü takdirde ilgili eğitim organizasyonuna kursların açılması için yetki ve müsaade verilir.
-) Uçuş dispeçeri eğitimi ve kursları, ICAO Ek-1 Bölüm-4.5 ve ICAO Doc. 7192-AN/857 Bölüm-3 Eğitim El Kitabında tespit edilmiş konulara uygun olması gereklidir. Yüksek öğrenim kurumları bu bölümleri veya hava yolu işletmeleri tarafından bu kursları açmadan önce, SHGM'ye ilgili programları ve bu ilgili tesis, techizat, öğretmenler ve ve onların yetenekleri hakkında bilgi verilerek yetki istenir. Uçuş Dispeçeri eğitimi/kursu açma başvurusu SHGM tarafından incelenme ve değerlendirmeyi müteakip, yeterli görüldüğü takdirde ilgili eğitim organizasyonuna açılması için yetki ve müsaade verilir.

(3) Uçuş Dispeçeri Lisansı alabilmek için, SHGM tarafından onaylanmış "Uçuş Dispeçeri" kursuna katılıp başarılı olmak zorunludur. Aksi takdirde lisans verilmez.
-) Uçuş Dispeçeri Lisansı alabilmek için, SHGM tarafından onaylanmış "Uçuş Dispeçeri" eğitimi/kursuna katılıp başarılı olmak zorunludur. Aksi takdirde lisans verilmez.

Bu düzenlemenin 2920 ile çakışan maddelerinin de gözden geçirilmesi gerekecek sanırım.
Yeni 2920 ile olan ilişkisi açısından da incelemenin gerektiği kanısındayım.

Sevgiler

Servet BASOL
kosal
Administrator
Dispatcher

« Reply #1 on: September 22, 2009, 06:00:14 PM »

Servet bey,
görüş ve önerileriniz için çok teşekkür ederim,siz SHGM ye iletme konusunda girişimde bulundunuzmu? Bayram sonrası ben de iletmeye çalışacağım.
Saygılar
Coşkun
servetbasol
Dispatcher

WWW Email
« Reply #2 on: September 27, 2009, 05:17:59 PM »

Verdikleri adres hala ePosta kabul etmiyor.
Hep geri dönüyor. Bir türlü iletemedim.
Sevgiler

Servet BASOL
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to: